Waarom Focus Te Maken Heeft Met 'Vallen En Opstaan' - Coach Dorcas
Dorcas van der Smissen

Dorcas van der Smissen

Deel op facebook
Delen
Deel op twitter
Delen
Deel op linkedin
Delen
Deel op email
Abonneer

Waarom Focus Te Maken Heeft Met ‘Vallen En Opstaan’

Het spreekwoord zegt het al: ‘Haastige spoed is zelden goed’.

Een tijd geleden werd ik er weer pijnlijk aan herinnerd hoe belangrijk focus is. Ik was me aan het voorbereiden om naar een training te gaan en ik zou de nacht daarvoor ergens in de buurt blijven slapen. Voordat ik weg zou gaan wilde ik nog even een boodschap doen en besloot de trap naar beneden in mijn flat te nemen, in plaats van op de lift te wachten.

Ik was net één etage naar beneden gelopen, toen ik bovenaan de volgende trap mijn evenwicht verloor. Geen idee wat er daarna precies gebeurde, daar ging het allemaal te snel voor. Ik had zelfs geen tijd meer om me aan de trapleuningen vast te houden en gleed de rest van de traptreden op mijn scheenbenen naar beneden.

Onnodig om te zeggen dat het flink pijn deed, inclusief mijn ego. En omdat ik toch op tijd bij mijn logeeradres wilde aankomen, gunde ik mezelf niet genoeg de tijd om te checken wat er eigenlijk aan de hand was.

Pijnlijk Resultaat...

De volgende dag was het resultaat van mijn bijzondere actie behoorlijk zichtbaar én voelbaar. Mijn linker scheenbeen was behoorlijk dik (het zag eruit alsof ik een tweede knie had) en mijn beide scheenbenen waren van knie tot voetzool bont en blauw. 

Het heeft een aantal weken geduurd voordat alles er weer een beetje fatsoenlijk uit zag. 

Dit was voor mij letterlijk typisch een ‘geval’ van focus.

Ik was met teveel andere dingen bezig in mijn hoofd, waardoor ik minder aandacht had voor waar ik mij écht op had moeten focussen. In dit geval veilig met de trap naar beneden gaan. Met flinke blauwe plekken tot gevolg.

 

verlies van focus kost uiteindelijk energie

De Juiste Prioriteiten Stellen

Maar je aandacht of focus verliezen kan ook met jou en je bedrijf gebeuren. Dat er naast je werk of je bedrijf nog zoveel andere dingen spelen, dat je je focus verliest op wat echt belangrijk is. En dat je het moeilijk vindt de juiste prioriteiten te stellen. Je aandacht is dan zo verdeeld dat je werk eronder leidt.

En voor je het weet loop je achter. Ben je steeds ‘brandjes aan het blussen’. Of ben je met zoveel zaken tegelijkertijd bezig dat dingen totaal anders gaan dan dat je in eerste instantie gepland had. En wat je uiteindelijk weer extra energie en moeite kost, om je zaken weer op orde te krijgen.

Waarom ik dit schrijf? Omdat het mij twee jaar geleden zelf overkwam.

Binnen een half jaar werd ik door samenloop van omstandigheden mantelzorger van een jong stel met 3 hele jonge kinderen. En door het niet goed onderling samenwerken met, of wachtlijsten van instanties heb ik ze ook nog een aantal maanden allemaal noodgedwongen in huis gehad.

De ‘fout’ die ik destijds maakte was dat ik niet op tijd aan de bel trok. Ik was zó bezig met het zorgen voor dit jonge gezin dat ik geen goed zicht op wat óók belangrijk voor mij was. En daardoor was ik de focus op mijn bedrijf verloren.

Wacht Niet Te Lang...

Wanneer dit soort dingen gebeuren, blijf dan alsjeblieft niet te lang alleen ‘aanmodderen’. Jammer genoeg zie ik dit bij veel andere ondernemers juist wél gebeuren: 

Door dit te veranderen gaan ze door de bomen het bos weer zien. En komt het plezier en de energie weer terug in hun werk.

Je Hoeft Het Niet Alleen Te Doen

Zelf heb ik na die drukke periode ook hulp gezocht en gevraagd. Omdat ik het in mijn eentje niet goed voor elkaar kreeg. Ook ik had iemand nodig die met mij meekeek en mij accountable hield. En die dat nu nog steeds doet. En ja, om hulp vragen vind ik nog steeds een uitdaging.

Heb jij ook behoefte aan iemand die met je mee kijkt en denkt? Iemand die je begeleidt en accountable houdt? 

Ik wil je graag de mogelijkheid bieden voor een gratis en vrijblijvend gesprek. In dit gesprek bespreken we samen waar jouw uitdagingen en mogelijkheden liggen. Je kunt je gesprek direct inplannen via de button hieronder: 

Spreek ik je snel?…

Mis Jij Een Concreet Plan, Focus,
Gerichte Feedback En Soms Een
Goed Bedoelde Schop Onder Je Kont?

Scroll naar top