Waarom Focus Geen 'Dingetje' Hoeft Te Zijn. - Coach Dorcas
Dorcas van der Smissen

Dorcas van der Smissen

Deel op facebook
Delen
Deel op twitter
Delen
Deel op linkedin
Delen
Deel op email
Abonneer

Waarom Focus Geen ‘Dingetje’ Hoeft Te Zijn.

Vandaag was een heerlijke focus dag! Zodra ik opstond had ik al de flow te pakken. Na het douchen, aankleden, het  inschenken van mijn kop koffie en een glutenvrij crackertje te hebben klaargemaakt, klapte ik mijn laptop open om heerlijk aan de slag te gaan. Te werken aan een nieuwe training die ik aan het ontwikkelen ben. Een dagje schrijven en de planning uitwerken. Dit voelde als een dag om te gaan knallen!

Not!

Het vest wat ik graag aan had willen doen bleek nog nat aan het droogrek te hangen, aangezien onze droger net stuk is gegaan. Bij het klaarmaken van het ontbijt bleek dat ik bij het boodschappen doen de koffie was vergeten te halen. Geen punt, ik lust net zo graag thee. Ik laat me niet zo snel uit het veld slaan. De cracker snel belegd en de laptop open om toch maar snel te gaan werken.

Geen internet. Dan maar checken wat er aan de hand kan zijn via de mobiele hotspot, lang leve 4G. Na veel ploeteren (ook de hotspot knalde er steeds uit), ontdekken dat de provider bezig is met werkzaamheden die tot vijf uur ’s avonds zouden duren. Zucht.

Dag planning. En daarmee vooral een andere focus. Andere gedachten zoals: “Hoe ga ik nu mijn werk vandaag doen?” En: “Hoe ga ik nu mijn planning voor vandaag halen?”

Wat focus niet is

De laatste tijd lees ik veel berichten en ook informatie over focus houden. En zeker als je een eigen onderneming hebt dan weet je hoe belangrijk het is je focus te houden. Aandacht houden op wat je aanbiedt, je marketing strategie, je administratie en nog andere zaken. Dan heb je misschien nog een gezin, je wilt je gezondheid op peil houden en graag nog tijd over houden voor ontspanning.

Ehm, maar wacht even. Focus gaat toch over je aandacht houden op één ding?  Wanneer je de definitie van focus opzoekt dan kom je op internet ongeveer 17 definities tegen. Onder andere een de naam van een Nederlandse symfonische rockgroep, aandachtspunt,  brandpunt, een automodel van Ford of het object of de kwestie waarop het denken en de aandacht is gericht.

De uitleg bij het woord brandpunt vond ik wel heel interessant. Namelijk: ‘het punt (f) waarin de lichtbundels van een oneindig ver verwijderd object worden geconcentreerd na breking door een positieve vergrotende lens óf na terugkaatsing door een parabolische spiegel. Indien dit onafhankelijk van andere optiek in een optisch instrument gebeurt, spreekt men ook wel van het primaire focus…’

Hoe dan wel?

En dat is volgens mij waar het ook om gaat in het ondernemen. Er zijn veel verschillende dingen die je aandacht vragen wanneer je ondernemer bent. De kunst is om helder te hebben wat je primaire focus is voor dat moment. Het betekend niet dat je alle andere dingen die spelen ‘uit het oog’ verliest. Alleen je concentreert je voor een bepaalde tijd of periode op één ding. En het is logisch dat wanneer je kleintje bijvoorbeeld huilt, de hond uitgelaten moet worden of de aardappels op het vuur staan, het minder handig is om al je aandacht op dat moment bij je administratie te houden. Ondernemen is ook flexibel zijn, maar vooral een goede, realistische planning hebben en prioriteiten stellen.

Hoe ik het ‘dingetje’ met internet opgelost heb? Heerlijk ouderwets met pen en papier eerst alles uitgewerkt. Wat ik ook alvast in Word kon zetten direct klaar gezet en zodra internet weer beschikbaar was, het al voorbereidde werk geüpload.

Wanneer de dingen anders gaan zoals gepland, dan is vooral je mindset, je gedachten over wat er op dat moment gebeurd, hetgeen je kan helpen om de situatie vóór je te laten werken. Ontdekken welke gedachten en strategieën jou kunnen helpen om toch in de flow en gefocussed te blijven. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Welke dingen of andere gedachten kunnen jou helpen om toch te kunnen doen wat je graag had willen doen?

Ik ben benieuwd. Hoe ga jij om met situaties die anders lopen dan je gepland had? Ik lees graag je antwoord.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of zou je wel hulp willen bij het ontdekken van jouw persoonlijke werkstijl? Laat het me weten in de comments en ik neem contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatie-gesprek. 

 

Scroll naar top